Túra létrehozásának folyamata

A GeoGo adatbázisába regisztrációt követően bárki feltöltheti saját útvonalát. Azonban az útvonal csak adminisztrátori engedélyezést és publikálást követően fog megjelenni a GeoGo felhasználói számára az útvonalak listájában és térkép nézetben. Lehetőség van Rejtett láthatóságú útvonalak létrehozására is. Az ilyen útvonalak publikálást követően sem lesznek láthatóak a GeoGo felhasználói számára.

A következő lépéseken kell végig menni ahhoz, hogy egy útvonal kikerüljön a GeoGo oldalra

 1. 1)  A Felhasználó létrehozza az útvonalat annak alapadatai megadásával (Profil menü/Saját túrák/Új útvonal létrehozása ikon)

 2. 2)  A Felhasználó feltölti az útvonalhoz tartozó gpx fájlt, ami az ellenőrzőpontokat is tartalmazza. (Túra adatlapján Dokumentumok menü)

 3. 3)  Az adminisztrátor ellenőrzi az alap adatokat és a gpx fájl alapján létrehozza az ellenőrzőpontokat. Majd ezt követően (ha minden adat megfelelően lett megadva) engedélyezi az útvonalat.

 4. 4)  Engedélyezést követően az útvonal még nem jelenik meg a GeoGo túralistában. Ekkor kell az útvonalat teszteli. A tesztelés a túra adatlapjáról a „Teljesítés tesztelése” menüpontot választva indítható. Publikáláshoz legalább egy sikeres teszt teljesítés szükséges.

 5. 5)  Sikeres tesztelést követően az adminisztrátor publikált állapotúra állítja a túrát. Ekkor válik elérhetővé bárki számára a túra teljesítése. Publikálást követően a Felhasználó a túra adatainak már csak szűk körét módosíthatja.

Az útvonal alapadatai, és azok értelmezése

 •   TÚRA NEVE: Ezzel a névvel fog megjelenni az útvonal a túrák listájában

 •   TELJESÍTÉS MÓDJA: A javasolt teljesítési módot határozza meg. Valamint hatással van az útvonalhoz tartozó GeoGo pontszám számítására.
  Lehetséges értékei:

   Gyalogos/Futó  Kerékpáros

 •   IGAZOLÁS MÓDJA: Azt határozza meg, hogy a túra ellenőrzőpontjainak érintése milyen módon igazolható. Lehetséges értékei:

  •   GPS pozíció: a telefon GPS-e segítségével történik az igazolás

  •   Kvíz: egy kvíz kérdést kell megválaszolni. Ezen opció választása esetén az ellenőrzőpontokhoz meg kell

   adni egy-egy kvíz kérdést. Ezzel kapcsolatban külön egyeztetés szükséges az adminisztrátorral.

  •   QR kód: be kell olvasni egy QR kódot az ellenőrzőponton. Ezen opció választása esetén az ellenőrzőpontokon ki kell helyezni QR kódokat, valamint az ellenőrzőpontokhoz hozzá kell rendelni a QR

   kód „tartalmát”. Ezzel kapcsolatban külön egyeztetés szükséges az adminisztrátorral.

  •   Bármelyik: a fentiek közül bármelyik megoldás használható.

 •   DÍJAZÁS: Sikeres teljesítés esetén igényelhető díjazást határozza meg. Lehetséges értékei:

   Kitűző  Jelvény  Érem
   Kupa
   Egyéb  Nincs

 •   RÉGIÓ: Azt jelzi, hogy az útvonal (nagyobb része) mely régióban halad.

 •   TÍPUS: A túra útvonalvezetését határozza meg. Lehetséges értékei:

     

 Érintőpontos: Az ellenőrzőpontok tetszőleges útvonalon és sorrendben kereshetők fel

 Vonalas: Az ellenőrzőpontokat adott útvonalat követve kell bejárni, ahol a rajt és cél nem esik egybe.  Körtúra: Az ellenőrzőpontokat adott útvonalat követve kell bejárni, a rajt és cél egybeesik.

 •   FIX A KEZDŐPONT ÉS IRÁNY: Azt határozza meg, hogy elkezdhető-e bármely ellenőrzőponton a teljesítés. Lehetséges értékei:

  •   Nem: Ezen opció választása esetén vonalas túra bármely végpontján kezdhető. Körtúra bármely ellenőrzőpontján kezdhető és mindkét irányban teljesíthető.

  •   Igen: Ebben az esetben a túra csak a kezdőpontból indulva teljesíthető az ellenőrzőpontok megadott sorrendben történő felkeresésével.

 •   KATEGÓRIA: Azt határozza meg, hogy kell-e fizetni az útvonal teljesítéséért. Lehetséges értékei:

  •   Ingyenes: A túrát bárki szabadon teljesítheti. (Zöld szín jelzi majd a túralistában és térképen)

  •   Ingyen teljesíthető: A túrát bárki szabadon teljesítheti. A sikeres teljesítő térítés ellenében díjazást

   igényelhet. (Kék szín jelzi)

  •   Fizetős: Az útvonal csak nevezési díj megfizetése után teljesíthető. Az ilyen útvonalak teljesítéséhez

   egyedi kód szükséges, amit fizetést követően kap meg a teljesítő. (Sárga szín jelzi)

 •   LÁTHATÓSÁG: Azt szabályozza, hogy publikálást követően az útvonal megjelenjen a túrák listájában vagy sem. Lehetséges értékei:

  •   Nyilvános: A túra megjelenik a listában

  •   Rejtett: A túra nem jelenik meg a túralistában. Teljesíteni csak a teljesítés indításához szükséges egyedi

   link ismeretében lehetséges. A „Rejtett” opció választása esetén megjelenik egy új mező (Ellenőrző kód), ahol meg kell adnunk egy tetszőleges szöveget. Ezt a szöveget kérni fogja a program a rejtett túra teljesítésének indításakor.

 •   TÁV: Az útvonal hossza km-ben megadva. A táv befolyásolja az automatikusan számított GeoGo pontszámot.Gyalogos/Futó mód esetén 1 km 1 pontnak, Kerékpáros mód esetén 0.6 pontnak felel meg. Törtadatot tizedes pont használatával kell megadni Pl: 10.4

 •   SZINT FEL: A szintemelkedés méterben a megadott irányban történő bejárás esetén. Befolyásolja az automatikusan számított GeoGo pontszámot. Gyalogos/Futó mód esetén 100 m 1 pontnak, Kerékpáros mód esetén 0.6 pontnak felel meg.

 •   SZINT LE: A szintemelkedés méterben a megadott iránnyal ellentétesen történő bejárás esetén. Körtúra esetén megegyezik a Szint fel értékkel.

 •   SZINTIDŐ: Az útvonal teljesítésének szintidejét határozza meg órában. Ha valaki szintidőn túl teljesíti az útvonalat, akkor sikertelen lesz a teljesítése. Törtadatot tizedes pont használatával kell megadni Pl: 6.5. Ha azt szeretnénk, hogy a teljesítés ideje ne legyen korlátozva, akkor 0-t kell megadni.

 •   NÉV: A túra létrehozójának neve.

 •   E-MAIL: A túra létrehozójának e-mail címe, amit a GeoGo automatikusan kitölt és nem módosítható.

 •   TELEFONSZÁM: A túra létrehozójának telefonszáma

 •   WEB: A túra saját weboldala. Kitöltése nem kötelező.

 •   LEÍRÁS: Az útvonal rövid bemutatása.

 •   ÜZENET: Az itt megadott üzenetet fogja megjeleníteni a program a túra teljesítésének befejezésekor. Pl: „Gratulálunk a túra teljesítéséhez!”

  Tudnivalók a gpx fájl feltöltéséhez:

  A gpx fájlt a Dokumentumok menüben lehet feltölteni. Olyan fájlt kell megadni, ami az útpontokat (ellenőrzőpontokat) is tartalmazza. Fontos, hogy az ellenőrzőpontok az útvonal irányának megfelelő sorrendben legyenek megadva.

  Körtúra esetén a rajt/cél pontban is legyen ellenőrzőpont elhelyezve. Vonalas túra esetén pedig a kezdő- és végpontban is legyen ellenőrzőpont. Érintőpontos túra esetén elegendő, ha a gpx fájl csak az útpontokat (ellenőrzőpontokat) tartalmazza.

            

Ellenőrzőpontonként lehetőség van egy sugár megadására, amely azt határozza meg, hogy az adott pont GPS-es igazolás esetén milyen távolságból igazolható. Ennek alapértelmezett értéke 50 méter. Ha az alapértelmezett értéktől el szeretnél térni, jelezd azt az adminisztrátornak.

A Dokumentumok menüben lehetőség van egyéb fájlok (Pl: útvonalleírás) feltöltésére is pdf formátumban.

Egyéb fontos tudnivalók:

Engedélyezést követően a túra menüjében elérhető lesz a „Teljesítés tesztelése” link. Itt lehet indítani a túra teszt teljesítését.

Sikeres tesztelést követően az adminisztrátorok végső ellenőrzést végeznek, majd publikálják az útvonalat. Publikálást követően a Dokumentumok menü már nem lesz elérhető, azaz új dokumentumot feltölteni vagy a gpx fájl módosítani csak az adminisztrátorok közreműködésével lehetséges. Továbbá az alapadatok közül csak a következők lesznek módosíthatók:

 Díjazás

 Fix a kezdőpont és az irány  Láthatóság
 Szintidő
 Telefonszám

 Web
 Leírás  Üzenet

Publikálást követően az egyéb adat módosítása csak az adminisztrátorok közreműködésével lehetséges.

Ha az útvonalat publikálást követően mégsem szeretnénk már szerepeltetni a teljesíthető túrák listájában, akkor vissza kell vonni. A visszavonást az adminisztrátor tudja elvégezni. Visszavont túra később újra publikálható szintén adminisztrátori közreműködéssel.